top of page
Zoeken

UVB & PUVA lichttherapie? Ontdek in deze blog wat het is, waarvoor het dient én hoe het werkt!

Misschien hebt u ooit al wel eens gehoord van lichttherapie. Deze vorm van therapie wordt vaak aangewend bij huidziekten. De behandeling kan gebeuren over het hele lichaam en heeft een gunstig effect op huidontstekingen.


Wat is UVB lichttherapie?


UVB staat voor ultraviolet B-licht. Het is een bestanddeel van natuurlijk zonlicht dat de celgroei beïnvloedt en ontsteking van de huid tegengaat. Deze vorm van lichttherapie wordt doorgaans gegeven in een daarvoor ontwikkelde cabine voor UVB licht.


Wat is PUVA lichttherapie?


Bij PUVA wordt de UVB lichttherapie aangevuld met het medicijn psoraleen. 2 uur voor de behandeling neemt u enkele tabletten in, waarna de therapie kan starten. Op dat moment is de concentratie in het bloed optimaal en kan de belichting maximaal zijn werk doen. Het is belangrijk dat u na afloop uw huid goed beschermt tegen de zon, want u bent tot 8 uur gevoelig aan uv-licht.


Bij welke huidaandoeningen werkt het?


UVB is bewezen efficiënt bij huidaandoeningen zoals psoriasis, eczeem, lichen planus, vitiligo, lichtallergie, jeuk en pityriasis lichenoides. PUVA lichttherapie wordt dan weer aangeraden bij zekere vormen van vitiligo, eczeem en psoriasis. De finale beslissing voor UVB of PUVA dient uiteraard genomen te worden door een ervaren arts. Hebt u vragen over UVB lichttherapie of PUVA lichttherapie? In het kabinet van Dr. Hilde Deleu in Genk kunt u terecht voor gericht advies bij huidaandoeningen en meer informatie over deze behandelingen.

77 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page

Online Agenda • X